mammamat

Anne-Berits Matblogg

Hveteboller og kringle 23. januar 2011

Filed under: Bakst — mammamat @ 17:58

Boller – med eller uten rosiner – er alle barns favoritt. Og de fleste voksne liker også gode boller med brunost og et krus varm kakao på skitur …..

Her er en grunnoppskrift på en god søt gjærdeig, som kan brukes både til vanlige hveteboller, skillingsboller og hvetekringle. Grunnoppskriften stammer fra Ingrid Espelids rutete kokebok.

5 dl melk

100 g smør

1 pk gjær (helst fersk)

1,25 dl sukker

2 ts kardemomme

1 ts salt

1 egg

ca 750 g hvetemel

rosiner hvis ønsket (oppbløtt i kokende vann)

kanel – og sukkerblanding til kringle og skillingsboller

Dersom du har en stor kjøkkenmaskin kan deigen med fordel dobles, for både boller og kringle holder seg godt i fryseren. Men hvis du skal lage deigen for hånd er det enklere med bare en porsjon. Start med å løse gjæren opp i et glass lunkent vann. Smelt smør og hell på 1/3 av melken og varm dette opp. Bland det i bakebollen med den kalde melken til passe temperatur. Rør inn gjær, deretter salt, sukker og kardemomme. Rør i et halvpisket egg (gjør deigen luftig og fin). Ha i mel og elt kraftig til en passe deig. Den skal være litt fast og slipp bakebollen når du har eltet en god stund. La deigen heve under plast i ca 1 time.

Tips: for å få luftige og fine boller kan du i stedet for å smelte smøret skjære det i små terninger og elte det gradvis inn i deigen etter at du har eltet godt inn alt det andre.

Hell deigen ut på bakeplaten og arbeid den litt sammen. Elt inn rosiner dersom du skal lage rosinboller. 1 grunnposjon er nok til ca 30 boller. Rull deigen ut til lange pølser og del opp emner til bollene. Trill bollene og legg dem på bakepapir. La dem heve mens ovnen blir varm, og pensle dem med sammenvispet egg irørt litt vann.

Bollene stekes på 225 grader i ca 10 min.

For kringle kjevles en leiv ut til en rektangulær deig ca 1 cm tykk. Denne pensles med smeltet smør og strøs med blanding av sukker og kanel og evt rosiner. Rulles sammen og legges på plate. Hvis du vil kan du snitte leiven med en saks til 1 cm tykke «snipper som brettes til hver sin side slik at det ser ut som en flette. Kringlen stekes ved 200 grader i 18 – 20 min.

 

1 Responses to “Hveteboller og kringle”

  1. ingvild Says:

    Ja, nå har jeg også bakt boller som jeg hadde med meg på skitur med kakao i dag:-) Skikkelig godt og hyggelig altså!


Kommenter!